torsdag 12 maj 2011

Brunkans ljusa

Testade ett nytt bröd igår, brunkans ljusa. Detta är en nattjäst som enbart kräver två vikningar innan den läggs in i kylen för jäsning! Det är med andra ord ett väldigt lättarbetat bröd som passar bra att slänga ihop innan man går och lägger sig!

Då jag var uppe med tuppen slängde jag ihop det på morgonen och bakade på eftermiddagen!

Brunkans Ljusa


500 g vatten
100 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 g honung
30 g havssalt

Arbeta 10 minuter, tillsätt salt och arbeta 5 minuter till. Låt vila 30 min i bunken och för sedan över i en oljad plastlåda och gör ett treslag. Låt jäsa 30 minuter ytterligare och gör ett treslag igen, ställ därefter in i kylen över natten. Grädda inledningsvis på 250 grader och sänk när det känns rätt! Total tid i ugnen ca. 30 minuter


Bakade brödet med Manituba cream mjöl för att försöka uppnå den ultimata jäskraften!



Resultatet syns ovan! Det blev ett väldigt trevligt bröd med en luftig och ljus karaktär! Helt klart ett bröd värt att utveckla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar