tisdag 3 maj 2011

Tacos och Nattjäst

Igår hade jag sån tur att jag blev bjuden till Hallbacks på Tacomiddag då petra Jobbade kväll! När sanna finsmakare som jag och J ska äta tacos duger det inte med köpta bröd utan bröden bakas i egen regi!



Jämfört med föregående totillabrödsbak är känslan att vi har utvecklats både på kavlings och tillagningssidan, dessutom skippade vi olivoljan i stekpannan vilket var lyckat!

Då jag åker bort nu i eftermiddag drog jag ihop en nattjäst igår för att säkerställas brödnivåerna i hemmet under min frånvaro. Då jag tyckte nattjäst succe brödet var riktigt gott utgick jag från detta recept. Har för avsikt att experimentera utifrån detta recept för att hitta det optimala nattjäst brödet! Följade innehåll fick dagens bröd:

878 g vetemjöl special
200 g siktat dinkelmjöl
750 g vatten
15  g jäst
300 g rågsurdeg
30 g salt

Förra gången blev degen lite väl lös, nu ökade jag mjölmängden med 78 g samt ersatte 112 g vetemjöl med dinkel. Detta i kombination med mindre förändringar i knådningen ledde till en fast, om än betydligt lösare än vanligt, deg. Den gick iaf att hantera när den skulle vikas och delas!

Jäste upp som bara den under natten och den något fastare degen medförde att bröden behöll sin höjd in i ugnen!


Nu ska jag packa, snart bär det av till kalmar!

2 kommentarer:

  1. Haha, vilken snygg kille på bild nr 2 =) Sanna finsmakare???
    /Ulrika

    SvaraRadera
  2. Gourmetbagare ut i fingerspetsarna!

    SvaraRadera