fredag 1 oktober 2010

De första bröden

I mina första experiment med surdegsbakning bakade jag ett ljust bröd, Panne Valle Maggio. Det är ett smakrikt och luftigt bröd med härliga hål i som härstamar från italienska delarna av Schweiz. Passar utmärkt som ett lättare matbröd.

Det tog några bakningar att få fason på jäsning och stötning av brödet. Eftersom jag aldrig har bakat något form av bröd tidigare kan man säga att ett flertal grundkunskaper saknades. Efter några försök själv samt ett gott mentorskap av JN har jag nu börjat få bra kläm på jäsning och hantering av degen och resultaten har blivit bättre och bättre!

De senaste dagarna har jag även börjat experimentera med rågsurdegsbröd och för tillfället har jag en dinkelpoolish redo som ska jäsa över natten!

Av någon anledning fungerar inte bilduppladdningen med jag återkommer med lite bilder på mina första bröd så snart det löser sig!


Ett bröd från första bakningen, en halv sats visade sig bli lite väl stora bröd.


Andra bakningen, istället för två stora bröd blev det 4 mindre då storleken passar bra för att äta upp på en dag!


Detta är de två sista bröden på bakning fyra. Eftersom jag var och delade ut nybakade bröd till grannarna var P ansvarig för att stoppa in bröden i ugnen. Hon genomförde fina experiment med flingsalt och solrosfrön, men när jag kom in visade det sig att hon glömt att snitta bröden innan hon stoppade in dem!! Det resulterade i lite plattare bröd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar