I dag har jag bakat för första gången på en dryg vecka... Har varit en del tunga kommentarer om att inte ha nybakat bröd här hemma och det känns tungt att höra det när tiden inte räcker till för bakning.
Dagens bröd blev en liten variant på Maggia brödet där jag ersatte 33,33% av vetemjölet med Manitoba Cream samt arbetade degen 7 minuter extra. Jag testade även två olika varianter för den andra jäsningen: Två bröd rundrevs enligt stadard procedure och fick jäsa på bakplåtspapper. Sedan var jag självklart tvungen att testa mina nya jäskorgar så två av bröden fick jäsa i dessa.
Bilden visar bröden precis innan de tippas ut på bakplåtspapper och skeppas in i ugnen. Bröden placerades med skarven nedåt i jäskorgarna föra att förhoppningsvis få en fint uppbruten skarv när bröden gräddas. Känns lite beklämmande att jag inte förevigade degen innan den jäst i korgarna för att kunna visuliasera hur enormt kraftig jäsningen var.
Det avlånga brödet snittades innan gräddning medan de runda fick vara orört.
Till vänster ligger brödet från den runda jäskorgen, det fick inte riktigt den fint sönderspruckna skarv jag ville erhålla, men helt tokigt blev det inte och den jäste upp fint även om den inte snittades. Mitten visar standard rundrivet bröd och den högra visar brödet från den avlånga jäskorgen.
En viktigt lärdom är att det är lite känsligt med snittningen av bröd som har legat i kylen innan gräddning. Det krävs en väldigt vass kniv för att inte trycka ut bröden och det saknar jag för tillfället!
Jäskorgarna var en riktigt succe, bröden fick fin höjd och väldigt fin form!
Godnatt!
Nehe, inga nya inlägg!
SvaraRadera/U
Varit lite väl lång torka här nu va!?
SvaraRaderaHörru! Hur går det med vörtlimpan och alla andra jul-bröd?/U
SvaraRadera