tisdag 26 oktober 2010

Gammal i gemet

Nu när man börjar komma till åren inser man ju att det inte finns något ont som inte för något gott med sig. Låter betydligt mer rutinerat att säga att jag började baka med surdeg då jag var 26 än att säga att jag började förra månaden...

Har varit lugnt på bakfronten senaste veckan, detta till stor del beroende på tidsbrist eftersom helgen spenderades i flärke med styckning och vedlastning mm.

Vill passa på att tacka för de fina fördelsedagspresenterna jag fick


Två fina jäskorgar samt ett bakplåtspapper! Nu börjar det vara dags att lämna tillbaka bakplåtspapperet som jag hållt som gisslan under en längre tid! :D


Tre fina bunkar i olika storlekar! Nu gäller det bara att se till att börja leverera med den nya utrustningen!

I övrigt har jag inhandlat en ny bok...



Mycket trevlig bok. Efter att ha skummat igenom lite tror jag att jag måste starta upp nya surdegar som ska grundas på vildjäst istället för vatten... Visst måste det vara grejen??

Som ett första steg i denna process startade jag idag en vildjäst baserad på russin:

Recept:

500g vatten
250g russin
125g socker
50 g honung

Värm vatten till 35 grader och blanda ihop, låt sedan stå i 24-26 grader i 4-5 dygn och skaka om varje dag.

Utförde temperaturmätningar i skåpet ovanför kylen idag och det visade sig vare precis 26 grader. Perfekt miljö för min lilla jäsbomb. Är lite oroligt för att locket ska smälla av om den sätter riktig fart, men ingen minns ju en fegis. När den är klar ska det smälla till när man öppnar locket, bubbla fint och lukta illa!

Tack och godnatt!

1 kommentar:

  1. Tack för bra inlägg =) Vilka fina presenter, dom vet vad du vill ha!
    /Ulrika

    SvaraRadera